بر اساس نتایج تحقیقی که به تازگی در مجله The Journal of Pediatrics منتشر شده، کودکانی با میزان کافی خواب، در محیط های آموزشی رفتارهایی به مراتب بهتر از کودکان خسته و خواب آلوده دارند.
Reut Gruber (نویسنده مقاله) و همکارانش تصمیم گرفتند تحقیقی را برای کشف رابطه خواب کافی و رفتارهای کودکان در مقطع دبستان انجام دهند. به همین منظور آنها با اجازه والدین، ۳۴ کودک ۷ تا ۱۱ ساله را انتخاب کردند. کودکان سالم، بدون اختلال خواب و مشکلات رفتاری.
در طول یک هفته مدرسه، نیمی از بچهها ۲۷ دقیقه خواب شبانه بیشتر را تجربه کردند و نیمی دیگر، ۵۴ دقیقه دیرتر از زمان معمول خوابشان به رختخواب فرستاده شدند.
طبق گزارش معلمها -که از جریان تحقیق آگاه نبودند- مشخص شد بچههایی که از شب را دیرتر به رختخواب رفتنهاند، نهتنها خسته و کسلتر، بلکه ناخوش و نسبت به همکلاسیهایشان نیز کجخلقتر بودهاند. آنها به راحتی به گریه افتاده و نسبت به انجام فعالیتهای روزمرهشان ناتوانتر و ناامیدتر به نظر میرسیدهاند.
در مقابل، بچههایی که بیشتر خوابیدند، خوشرفتارتر، بااحساستر، بشاشتر و فعالتر بودهاند.
این تحقیق نشان میدهد خواب بهتر به طور کلی بر روی قدرت حافظه، خلاقیت، گفتار و حتی توان تصمیمگیری و فعالیتهای مثبت بچهها در کلاس تاثیر بیشتری میگذارد.
چگونه بدانیم کودکان مان خواب کافی دارند؟
اکنون از اهمیت خواب کودکان آگاهی داریم، احتمالاً مهمترین سوال این است: «چگونه مطمئن شویم که کودکانمان به میزان کافی خوابیدهاند؟»به گفته دکتر اُوِنز بچههایی در این رِنج سنی نباید در طول روز خوابآلوده باشند و اگر این بچهها در طی روز در اتومبیل یا جلوی تلویزیون به خواب روند باید آن را یک اخطار به حساب آورید.
همچنین والدین میتوانند خواب کودکان را برای بررسی این اخطار تحت نظر بگیرند. این مساله توجه به میزان خواب کودکان در تعطیلات را نیازمند است. یعنی روزها و زمانهایی که ظاهراً زمانبندی چندان مهم به نظر نمیرسد. اگر در این اوقات بچهها بیش از میزان خواب شبانهشان بخوابند، نشان میدهد که آنها احتمالاً به اندازه کافی نمیخوابند و یا دچار اختلال خواب هستند.
برای رفع مشکلات خواب کودک یا عادت دادن آنها به میزان کافی از خواب، رعایت موارد زیر به والدین توصیه میشود:
- از حدود یک ساعت قبل از ساعت خواب، بچهها را از ابزارهای الکترونیک دور کنید. تلویزیون، کنسول بازی و کامپیوتر را خاموش نمایید.به اعتقاد دکتر اُوِنز، خواب کافی، سلامت، خلاقیت و موفقیتهای تحصیلی بچهها را تضمین میکند. این مساله میتواند به اندازه تغذیه خوب، ورزش و سایر موارد به بچهها در سلامتی و بهبود شیوه زندگیشان کمک کند.